Expertise
Afwijkende mondgewoonten
(oromyofunctionele stoornissen)
Afwijkende mondgewoonten kunnen een negatieve invloed hebben op de tandstand, kaak-en aangezichtsontwikkeling, spraak en algemene gezondheid. Mondgewoonten kunnen andere mondgewoonten uitlokken en houden elkaar in stand.
Foutieve mondgewoonten kan je herkennen aan:
- langdurig gebruik van (fop)speen
- zuiggewoonten: duimzuigen, vingerzuigen, tongzuigen, lipzuigen, zuigen op voorwerp
- bijtgewoonten: nagelbijten, lipbijten, wangbijten, bijten op voorwerpen
- klemmen, tandknarsen
- open mondgedrag
- mondademhaling
- foutieve tonghouding in rust en tijdens het slikken
Het is erg belangrijk deze oromyofunctionele stoornissen tijdig op te sporen en af te leren. Hiervoor kan je terecht bij de logopediste.
OMFT staat voor oromyofunctionele therapie. Deze oefentherapie is gericht op het herstellen van het verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond. Dit kan door het afwijkend mondgedrag te modificeren en mondmotorische functies te optimaliseren. Door deze behandeling is er een goede stabiliteit en is de kans op relaps bij een orthodontische behandeling of kaakchirurgie in aanwezigheid van deze mondgewoonten, aanzienlijk minder. OMFT kan ook als voorbereiding op een frenectomie, het losmaken van een verkeerd aangehecht tongriempje.
Contact met de tandartsen, stomatologen en orthodontisten staat centraal binnen onze multidisciplinaire samenwerking om zo het beste resultaat te bereiken.
Om jonge kinderen te helpen van hun fopspeen (of drinkflesje) af te geraken, hebben wij een boekje samengesteld dat gebaseerd is op geraken, hebben wij een boekje samengesteld dat gebaseerd is op Fluttivogels. Fopspeentjes zijn nu eenmaal voor baby’s en niet voor grote kindjes. Deze vogels staan in de praktijk en de kindjes kunnen hun fopspeen daadwerkelijk op een plaatsje onder de vleugels van de vogels leggen. ‘s Nachts vliegen de vogels naar hun nest babyflutties dat zich ook in de praktijk bevindt op een onbereikbare (maar wel zichtbare) plaats en waar zij dan bij hun volgend bezoek hun fopspeentje kunnen zien in het nestje. Wij raden aan om vanaf kindjes naar school gaan, het fopspeengebruik geleidelijk aan af te bouwen van enkel thuis tot enkel bij het (in)slapen waarna uiteindelijk alle fopspenen afgegeven worden. Indien dit moeilijk gaat, kunnen wij begeleiden met onze Tutti Flutties.
Nagelbijten heeft heel wat nefaste gevolgen. Graag helpen wij u van deze gewoonte af. Heb je daarna de nagels waarvan je altijd al droomde? Dan is het hoog tijd om hiermee uit te pakken! Stuur je #nailfie door naar nagelbijthulplijn@gmail.com.
Bij de start van het traject start je onderaan de myofunctionele groeiboom. Naarmate er een goede motivatie en evolutie is, klim je op naar de top!
In onze creatieve oefenruimte Myotopia bieden we een maatgerichte behandeling aan.